Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν άγιον Κύριον, Ιησούν τόν μόνον αναμάρτητον. Τόν σταυρόν σου, Χριστέ, προσκυνούμεν, και τήν αγίαν σου ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν· συ γαρ ει Θεός ημών, εκτός σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά σου ονομάζομεν. Δεύτε πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν τήν του Χριστού αγίαν ανάστασιν· ιδού γαρ ήλθε διά του σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω. Διά παντός ευλογούντες τόν Κύριον, υμνούμεν τήν ανάστασιν αυτού. Σταυρόν γαρ υπομείνας δι ημάς, θανάτω θάνατον ώλεσεν 

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Tελικός προορισμός: Πάσχα


Για μια ακόμη φορά εισερχόμαστε, με τη χάρη του Θεού, στο λειτουργικό χρόνο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τούτη η ευλογημένη περίοδος ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα και φθάνει ως το Σάββατο του Λαζάρου. Σ΄αυτήν την περίοδο προστέθηκε και η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με τα σωτήρια Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Δεσπότου Χριστού.
Η Τεσσαρακοστή είναι μία περίοδος προετοιμασίας και πνευματικών αγώνων των πιστών. Μία περίοδος προετοιμασίας για την Μεγάλη Εορτή του Πάσχα. Η Εκκλησία μας, μέσω αυτής της περιόδου με πολύ σοφία και αγάπη μας χειραγωγεί και μας ανεβάζει σιγά σιγά προς τις Άγιες ημέρες των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου. Η Αγία μας Εκκλησία ως μητέρα και τροφός και παιδαγωγός, μας ετοιμάζει για την εορτή των εορτών και την πανύγηρι των πανυγήρεων, με όλα τα μυσταγωγικά της μέσα, όπως το Μέγα Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου , τη θεία Λειτουργία των προηγιασμένων Δώρων, το Άγιο Ευχέλαιο.
Παράλληλα η περίοδος αυτή είναι ο ιερός και αγιασμένος καιρός της μετανοίας. Είναι δηλαδή η περίοδος ελέγχου της συνειδήσεώς μας. Είναι η περίοδος που πρέπει να συγχωρήσουμε και να συγχωρεθούμε. Είναι η περίοδος που μας προσφέρεται για να γίνουμε αθλητές, μέσα από την προσωπική πνευματική εξορία στην οποία οδηγήσαμε τον εαυτό μας. Είναι σχολείο μετανοίας, στο οποίο ο καθένας από εμάς εισέρχεται ελεύθερα για να εμβαθύνει στην πίστη και να αλλάξει οντολογικά τη ζωή του. Είναι η περίοδος που πρέπει ειλικρινά να μετανοήσουμε και να κλάψουμε για τις αμαρτίες μας.
Ταυτόχρονα είναι περίοδος νηστείας και προσευχής. Τούτα τα δύο όπλα χρειάζεται ο άνθρωπος για να κατορθώσει, σύμφωνα με τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου, να νικήσει το γένος των δαιμόνων. Η νηστεία είναι ένας τρόπος σωματικής και πνευματικής ασκήσεως. Με την νηστεία νικούμε τα πάθη, κάνουμε πιο ανάλαφρη την ψυχή μας και η προσευχή μας γίνεται πιο δυνατή. Με την νηστεία , σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο, μας δίδεται η ευκαιρία να αυξήσουμε την ελεημοσύνη και έτσι να πολλαπλασιάσουμε τους καρπούς της αρετής και να συναντήσουμε αγαπητικά τον πάσχοντα αδελφό μας.
Με την προσευχή ο άνθρωπος επικοινωνεί με τον Θεό δημιουργό του και ταυτόχρονα διορθώνει τον πλανεμένο λογισμό του. Με την προσευχή γίνεται καρποφόρα γη η καρδιά του ανθρώπου. Με την προσευχή θεραπεύονται οι ασθένειες της ύπαρξής μας.
Εάν ο άνθρωπος δεν προσπαθήσει, εάν δεν ασκηθεί, εάν δεν αγωνισθεί δεν θα αποκτήσει ποτέ την πνευματική ζωή. Νηστεία, προσευχή, ελεημοσύνη και εξομολόγηση, είναι τα αθλήματα στα οποία καλούμαστε να αγωνισθούμε κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κι όλα αυτά πρέπει να στεφανωθούν με το στεφάνι της αγάπης, της συγνώμης, και της αγαθοποιίας.
Η Εκκλησία μας ανοίγει την ευλογημένη πύλη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που έχει τελικό προορισμό το Πάσχα, ακριβώς για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την μία και μοναδική αμαρτία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος : «την αδιαφορία μας προς τον Αναστημένο Χριστό.» Ας διαβούμε αυτήν την πύλη και ας συναντήσουμε στο τέλος του δρόμου τον Αναστημένο Χριστό.


IMΦΝΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε την σελίδα "Ελληνικά Λειτουργικά Κείμενα" ,  

από την οποία αντλούμε τα υμνογραφικά. Η δουλειά τους είναι σπουδαία και αξίξει θερμά συγχαρητήρια.

Επίσης και όλες τίς άλλες σελίδες και ιστολόγια απ'τις οποίες ερανίζουμε την ποικιλλία των αναστάσιμων θεμάτων και των εικόνων προς δόξαν Αναστάντος Χριστού.

(Εικόνα προμετωπίδας από holytrinitybut.org)

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
καὶ ἤκουσα φωνῆς μεγάλης ἐκ τοῦ οὐρανοῦ λεγούσης· Ἰδοὺ ἡ σκηνὴ τοῦ Θεοῦ μετὰ τῶν ἀνθρώπων, καὶ σκηνώσει μετ' αὐτῶν, καὶ αὐτοὶ λαὸς αὐτοῦ ἔσονται, καὶ αὐτὸς ὁ Θεὸς μετ' αὐτῶν ἔσται, καὶ ἐξαλείψει ἀπ' αὐτῶν ὁ Θεὸς πᾶν δάκρυον ἀπὸ τῶν ὀφθαλμῶν αὐτῶν, καὶ ὁ θάνατος οὐκ ἔσται ἔτι, οὔτε πένθος οὔτε κραυγὴ οὔτε πόνος οὐκ ἔσται ἔτι· ὅτι τὰ πρῶτα ἀπῆλθον. Καὶ εἶπεν ὁ καθήμενος ἐπὶ τῷ θρόνῳ· Ἰδοὺ καινὰ ποιῶ πάντα. ( Αποκ. ΚΑ΄)

Eπίσης γράφω...

Περνούν και διαβάζουν...