Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν άγιον Κύριον, Ιησούν τόν μόνον αναμάρτητον. Τόν σταυρόν σου, Χριστέ, προσκυνούμεν, και τήν αγίαν σου ανάστασιν υμνούμεν και δοξάζομεν· συ γαρ ει Θεός ημών, εκτός σου άλλον ουκ οίδαμεν, το όνομά σου ονομάζομεν. Δεύτε πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν τήν του Χριστού αγίαν ανάστασιν· ιδού γαρ ήλθε διά του σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω. Διά παντός ευλογούντες τόν Κύριον, υμνούμεν τήν ανάστασιν αυτού. Σταυρόν γαρ υπομείνας δι ημάς, θανάτω θάνατον ώλεσεν 

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

Tελικός προορισμός: Πάσχα


Για μια ακόμη φορά εισερχόμαστε, με τη χάρη του Θεού, στο λειτουργικό χρόνο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Τούτη η ευλογημένη περίοδος ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα και φθάνει ως το Σάββατο του Λαζάρου. Σ΄αυτήν την περίοδο προστέθηκε και η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με τα σωτήρια Πάθη και την ένδοξη Ανάσταση του Δεσπότου Χριστού.
Η Τεσσαρακοστή είναι μία περίοδος προετοιμασίας και πνευματικών αγώνων των πιστών. Μία περίοδος προετοιμασίας για την Μεγάλη Εορτή του Πάσχα. Η Εκκλησία μας, μέσω αυτής της περιόδου με πολύ σοφία και αγάπη μας χειραγωγεί και μας ανεβάζει σιγά σιγά προς τις Άγιες ημέρες των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου. Η Αγία μας Εκκλησία ως μητέρα και τροφός και παιδαγωγός, μας ετοιμάζει για την εορτή των εορτών και την πανύγηρι των πανυγήρεων, με όλα τα μυσταγωγικά της μέσα, όπως το Μέγα Απόδειπνο, τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου , τη θεία Λειτουργία των προηγιασμένων Δώρων, το Άγιο Ευχέλαιο.
Παράλληλα η περίοδος αυτή είναι ο ιερός και αγιασμένος καιρός της μετανοίας. Είναι δηλαδή η περίοδος ελέγχου της συνειδήσεώς μας. Είναι η περίοδος που πρέπει να συγχωρήσουμε και να συγχωρεθούμε. Είναι η περίοδος που μας προσφέρεται για να γίνουμε αθλητές, μέσα από την προσωπική πνευματική εξορία στην οποία οδηγήσαμε τον εαυτό μας. Είναι σχολείο μετανοίας, στο οποίο ο καθένας από εμάς εισέρχεται ελεύθερα για να εμβαθύνει στην πίστη και να αλλάξει οντολογικά τη ζωή του. Είναι η περίοδος που πρέπει ειλικρινά να μετανοήσουμε και να κλάψουμε για τις αμαρτίες μας.
Ταυτόχρονα είναι περίοδος νηστείας και προσευχής. Τούτα τα δύο όπλα χρειάζεται ο άνθρωπος για να κατορθώσει, σύμφωνα με τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου, να νικήσει το γένος των δαιμόνων. Η νηστεία είναι ένας τρόπος σωματικής και πνευματικής ασκήσεως. Με την νηστεία νικούμε τα πάθη, κάνουμε πιο ανάλαφρη την ψυχή μας και η προσευχή μας γίνεται πιο δυνατή. Με την νηστεία , σύμφωνα με τον Μ. Βασίλειο, μας δίδεται η ευκαιρία να αυξήσουμε την ελεημοσύνη και έτσι να πολλαπλασιάσουμε τους καρπούς της αρετής και να συναντήσουμε αγαπητικά τον πάσχοντα αδελφό μας.
Με την προσευχή ο άνθρωπος επικοινωνεί με τον Θεό δημιουργό του και ταυτόχρονα διορθώνει τον πλανεμένο λογισμό του. Με την προσευχή γίνεται καρποφόρα γη η καρδιά του ανθρώπου. Με την προσευχή θεραπεύονται οι ασθένειες της ύπαρξής μας.
Εάν ο άνθρωπος δεν προσπαθήσει, εάν δεν ασκηθεί, εάν δεν αγωνισθεί δεν θα αποκτήσει ποτέ την πνευματική ζωή. Νηστεία, προσευχή, ελεημοσύνη και εξομολόγηση, είναι τα αθλήματα στα οποία καλούμαστε να αγωνισθούμε κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Κι όλα αυτά πρέπει να στεφανωθούν με το στεφάνι της αγάπης, της συγνώμης, και της αγαθοποιίας.
Η Εκκλησία μας ανοίγει την ευλογημένη πύλη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που έχει τελικό προορισμό το Πάσχα, ακριβώς για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την μία και μοναδική αμαρτία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος : «την αδιαφορία μας προς τον Αναστημένο Χριστό.» Ας διαβούμε αυτήν την πύλη και ας συναντήσουμε στο τέλος του δρόμου τον Αναστημένο Χριστό.


IMΦΝΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε την σελίδα "Ελληνικά Λειτουργικά Κείμενα" ,  

από την οποία αντλούμε τα υμνογραφικά. Η δουλειά τους είναι σπουδαία και αξίξει θερμά συγχαρητήρια.

Επίσης και όλες τίς άλλες σελίδες και ιστολόγια απ'τις οποίες ερανίζουμε την ποικιλλία των αναστάσιμων θεμάτων και των εικόνων προς δόξαν Αναστάντος Χριστού.

(Εικόνα προμετωπίδας από holytrinitybut.org)

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ἐνῶ ἤμουν τόσο κοντὰ στὸ θάνατο, κατάλαβα ὅτι δὲν ὑπάρχει. Δὲν ὑπάρχει ἡ φθορὰ. Εὐθὺς ἀφοῦ εἶχα πλυθεῖ καὶ σφουγγιστεῖ μὲ τὸ καθαρὸ σὰν ἥλιος προσόψι, καὶ κρατοῦσα στὸ χέρι τὸν παιδικὸ χαρταετό, ποὺ ἐξουσιάζει ὅλους τοὺς φουσκοδενδρίτες τῆς Ἄνοιξης, ξεπερνώντας κάθε, βγῆκα ἔξω ἀπὸ τὴ στενάχωρη κάμαρη. Περπάτησα σὲ δρόμους καινούργιους δὲν ἤμουν μονάχος. Καλοῦσα τοῦς άδελφούς μου κοντά. Μέγας άριθμὸς. Σκεφτόμουνα πὼς μποροῦσα νὰ ὑπηρετήσω ὅλους. "Ἀδελφοὶ, νὰ εἶστε χαρούμενοι. Ἐχτροὶ καὶ φίλοι ἀγκαλιασμένοι φιληθεῖτε. Ὁ οὐρανὸς ποὺ χτίζουμε ὅλοι μαζὶ μᾶς σκεπάζει. Τὸ σύμπαν εἶναι ἡ ἀγκαλιά μας"

Eπίσης γράφω...

 • Η έννοια του Σαμαρείτη στην πέμπτη εβδομάδα των Νηστειών - *Τὸ τοῦ Χριστοῦ ἰατρεῖον βλέπων ἀνεῳγμένον, καὶ τὴν ἐκ τούτου τῷ Ἀδὰμ πηγάζουσαν ὑγείαν, ἔπαθεν, ἐπλήγη ὁ διάβολος, καὶ ὡς κινδυνεύων ὠδύρετο, καὶ τοῖς α...
  Πριν από 13 ώρες
 • ν.βρεττάκος- ένας μικρότερος κόσμος - Ἀναζητῶ μίαν ἀκτὴ νὰ μπορέσω νὰ φράξω μὲ δέντρα ἢ καλάμια ἕνα μέρος τοῦ ὁρίζοντα. Συμμαζεύοντας τὸ ἄπειρο, νἄχω τὴν αἴσθηση: ἢ πὼς δὲν ὑπάρχουνε μηχανὲς ἢ π...
  Πριν από 2 χρόνια
 • - Λόγω περιορισμένου χρόνου και αποκλειστικής σχεδόν πλέον ενασχόλησης με το fb, αναστέλλεται η λειτουργία των εξής τριών ιστολογίων: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ...
  Πριν από 3 χρόνια
 • - Λόγω περιορισμένου χρόνου και αποκλειστικής σχεδόν πλέον ενασχόλησης με το fb, αναστέλλεται η λειτουργία των εξής τριών ιστολογίων: ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ...
  Πριν από 3 χρόνια

Περνούν και διαβάζουν...